Intohimoinen piirtäjä

Niin kauan kuin muistan olen ollut intohimoinen piirtäjä ja lukija. Olen aina piirrellyt lehden laitaan, muistikirjoihin, kaupan kuitteihin, seiniin ja asfalttiin, ja lukenut kaiken sarjakuvista science fictioniin ja Tsehoveista tilastoihin. Olin jo lapsena sitä mieltä, että minusta tulee taiteilija ja käyn Italiassa. Italiassa tulikin käytyä, mutta maalaistalon tyttärenä kouluttauduin oikeisiin töihin. Sielu jäi jälkeen, kunnes täytyi antaa periksi ja lähteä taidekouluun. Valmistuin ammattilaiseksi 50-vuotiaana ja vuodesta 2012 olen tehnyt päätoimisena kuvataiteilijana grafiikkaa, akvarelleja, piirustuksia, maa- ja valotaidetta ja omaksi ilokseni sarjakuvia. Asun ja työskentelen Laukaassa, noin 40 km Jyväskylästä pohjoiseen, jossa minulla on oma grafiikkapaja.

Teen värikästä grafiikkaa ja nautin erityisesti värien sekoittelusta. Olen erikoistunut kohopainoon eli kaiverran laattoja puusta, pahvista, pleksistä tai mistä tahansa materiaalista, joka pysyy koossa painamisen ajan. Olen käyttänyt Joop Stoopin litografiavärejä kymmenen vuotta, mutta nyt olen siirtymässä vesiliukoisiin väreihin, joiden puhdistaminen työkaluista ja pöydältä on helpompaa.

Työpajoja ja kursseja

Teen oman taiteen ohella kaikenlaisia työpajoja ja kursseja kouluille, yksityisille tilaajille ja yrityksille, erityisryhmille ja maahanmuuttajille. Minulla on pieni prässi, jolla voidaan kokeilla grafiikkaa missä tahansa – tulen paikalle välineiden kanssa, pystytän pajan asiakkaan tiloihin ja sitten tehdään taidetta. Grafiikkaa voi kokeilla kuka tahansa – aloitus ei vaadi aikaisempaa osaamista, erityisiä käsivoimia tai tietämystä. Tehdään pieniä laattoja ja vedostetaan niistä prässillä värikkäitä kuvia. Olen työskennellyt pitkään kaikenlaisten erityislasten ja -nuorten, maahanmuuttajien, autistien ja eri tavoilla rajoitteisten ihmisten kanssa ja kaikki ovat saaneet pajassa aikaan edes yhden kuvan.

Opettajana suosin ja kannustan kokeilemista. Kaikkea voi yrittää ja laattaa voi työstää niin kauan kuin se pysyy koossa. Hauskuus alkaa siitä, kun kuva meni pilalle: ei ole enää paineita onnistumisesta, vaan päästään rohkeasti kokeilemaan ja löydetään jotain aivan uutta. Parhaat ja mielenkiintoisimmat teokseni ovat syntyneet niin, että laatta liikahti, meni väärinpäin tai särkyi kesken työskentelyn. Ihan kaikista kuvista ei tule kuolemattomia klassikoita, mutta niillekin on paikkansa: grafiikanvedokset palavat hyvin saunan uunissa.